Det är skimning

Skimning, eller skimming, är när en bedragare manipulerar betalkortsautomater eller bankomater på olika sätt för att komma åt information från magnetremsan. Bedragaren kan exempelvis kopiera informationen på kortets magnetremsa eller läsa av den inpräglade informationen på kortet.

Man kan bli skimmad på flera sätt:


Det vanligaste är trådlös skimming vilket bli allt mer vanligt tack vare att NFC-teknologin ständigt blir mer och mer mobil. Med en tillräckligt bra skimmingavläsare så kan ditt betalkort eller kreditkort bli avläst på några meters avstånd vilket gör att bedragare for tillgång till all information som ditt kort besitter. Notera att denna metod utav skimming enbart gäller de moderna korten som går att "blippa" med. Även äldre kort kan bli avlästa utan att de har en "blipp"-funktion. Detta avser då skimming via kortläsare som manipuleras utav bedragare. Det vanligaste är via bankomater och betalterminaler där man behöver dra sitt kort och bedragaren får då tag i uppgifterna till kortet samt din pin-kod. 

 


Källa: Polisen

Hur rekommenderar vi på CredereSafe att du skyddar dig mot skimming?


Genom att använda sig utav produkter så som exempelvis Popout och Safe'n'Sound Skimmskyddskort skyddar du dit mot skimming i vardagen när du lägger ifrån dig dina kort. Dessa produkter stör ut och blockerar magnetfält omkring sig på ett sätt som gör att bedragare och förövare inte kan läsa av ditt kort med NFC-avläsare.